Over Marcel Balm

Met de Balm academie wil ik handen en voeten geven aan mijn filosofie: cultuurverandering van onderaf. Ik geloof erin dat elke organisatie een optelsom is van individuen. Als je als organisatie duurzaam wilt veranderen – op welk gebied dan ook – dan is het van belang dat je elke individuele medewerker in staat stelt om te veranderen. Als oefentherapeut Mensendieck heb ik 4000 patiënten geholpen in hun veranderproces en heb ik ervaren hoe lastig het is om een duurzame individuele gedragsverandering plaats te laten vinden.  

Vaak heb ik gezien dat er voor de individuele medewerker wordt bepaald hoe hij of zij zal gaan veranderen. Een medewerker in beweging krijgen, is een kwestie van het raken van de juiste snaar en de juiste manier van faciliteren. Ik geloof dat elk individu meer eigen regie wil, vitaler in het leven wil staan en op een prettige manier samen wil werken met collega’s. Door een medewerker zelf te laten werken aan wat voor hem of haar belangrijk is, geloof ik dat zowel de organisatie als het individu wint.  

Ik begeleid organisaties bij het werken aan een cultuur van gezond en veilig werken. Als Balm academie organiseren wij aandacht voor de balans tussen beter, gezond en waardevol werk. Dat doet ik als facilitator, procesmanager, adviseur, opleider, trainer en coach. 

Naast de Balm academie 

Sinds 2016 ben ik ook zelfstandig ondernemer. Kijk voor meer informatie op mijn website: www.marcelbalm.nl 

Vanaf 1 januari 2018 ben ik vanuit een partnership actief voor AWVN (Algemene Werkgevers Vereniging Nederland) als adviseur arbeidsveiligheid, gezondheid en vitaliteit.

Tot slot ben ik redacteur en auteur van het Handboek Arbeid & Gezondheid. De derde editie verschijnt in januari 2019 bij Bohn Stafleu Van Loghum. 

 

Marcel Balm

Directeur eigenaar

CV Marcel Balm

Publicaties

In 2000 schreef Marcel het boek Gezond bewegen kun je leren voor oefentherapeuten en andere beroepsspecialisten. In het boek beschrijft hij het gedragsmodel Balm voor individuele, beredeneerde gedragsverandering. Oefentherapeuten staan erom bekend dat zij cliënten leren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun klachten en de vermindering ervan. Inmiddels is er een 2e druk verschenen van het boek in 2010. Het oorspronkelijke boek is tweedehands te vinden op onder andere bol.com.

In februari 2019 kwam het Handboek Arbeid & Gezondheid uit. In dit handboek staat beschreven hoe paramedici en arboprofessionals hun cliënten kunnen ondersteunen bij het arbeidsparticipatieproces. De denkmodellen en onderwerpen die in het handboek worden beschreven, dienen als handvatten voor professionals. Deze uitgebreide herziening bespreekt de rol van professionals in drie praktische contexten: (meer) aan het werk, aan het werk (blijven) en weer aan het werk. Daarvoor wordt in deel 1 het theoretische kader aangeboden. Deel 2 gaat vervolgens in op de praktische kant en geeft onder andere talloze tips, voorbeelden en nuttige adressen.